ISO 13485 egészségügyi minőségbiztosítással rendelkezünk

Írjon nekünk,
kérdezzen tőlünk!
Küldje el nekünk kérdését és mi hamarosan megkeressük Önt válaszunkkal.
Az itt megadott e-mail címre automatikus visszaigazolást küldünk arról, hogy e-mailjét Ügyfélszolgálatunk megkapta.
 

A lágylézer-terápia hatásmechanizmusa

A lágylézer-terápia azt jelenti, hogy kezelünk egy beteg, vagy legalábbis rosszabb állapotban lévő szövetet, alacsony intenzitású, 400-900 nm tartományban lévő besugárzással (a nemzetközi szakirodalom ezt LLLT, low level laser therapy néven tarja nyilván). Az effektus, amit kapunk, megváltoztatja a sejtmembrán permeabilitását, növekvő mRNA-szintézishez és sejtproliferációhoz vezet. Ezek az effektusok nem a sugárzás hőhatásának következményei, mint a lézersebészetben, hanem fotokémiai kölcsönhatásoknak köszönhetők.
 
Ahhoz, hogy ilyen kölcsönhatás legyen, kellenek a sugárzást elnyelő molekulák, fotoreceptorok. Ma már több ilyet ismerünk, egyik legfontosabbnak a 80-as években fotoreceptorként is felfedezett citokróm-C-oxidáz tűnik. Ez egy átmeneti enzim a mitokondriumokban végbemenő Krebs ciklusban, aminek a végeredménye az energia tárolását szolgáló adenozin-trifoszfát – ATP, azaz a sejt „üzemanyaga”. Vagyis a lézerfény az enzimmolekula energiaellátásának javításával végül is az ATP-szintézist, a sejt energiaellátását segíti. Ez a folyamat leghatásosabban az alacsony redoxállapotú sejtekben megy végbe.

A Harvard Egyetem kutatói nemrég fedezték fel, hogy a nitrogén-oxidok gátolják az ATP-termelést a citokróm-C-oxidáz megkötésével és ezt a kötést bontja a lézer fénye, elősegítve ezzel a folyamat helyreállását. Ez is egy lehetséges magyarázat a lézerfény kezelések hatásosságára. Azt, hogy egy-egy hibás, vagy gátolt működésű sejtben konkrétan melyik megy végbe, még nem tudjuk pontosan. Ezért van az, hogy a megfelelő lézerhullámhosszak kiválasztásában sokkal inkább az orvosi tapasztalatban felhalmozódott adatok, semmint a tudományos háttér segít.
 
A lágylézer-kezelések hatásai
A lézerek koherens, nagyintenzitású fénye a sejtekben egy sor egyébként nem, vagy csak nehezen, lassan meginduló biokémiai folyamatot indukál, ezekben mintegy katalizátorként hat. A sejtfolyamatok eredménye a gyorsabb sejtszaporodás, a revascularizáció gyorsulása, a gyulladások, ödémák csökkenése, fájdalomcsillapítás és helyi immunstimuláció.
A sejtfolyamatok és biológiai hatások nyomán felgyorsul a sebgyógyulás, helyesen dozírozva a lézerfényt szebbek lesznek a seb nyomán keletkező hegek (a lézer ezen tulajdonságát aknázzák ki a kozmetiológiában), csillapul a beteg fájdalma, megszűnnek, vagy enyhülnek a spazmusok, könnyebb lesz a beteg testrész mozgatása. Ezek együttesen nemcsak felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, de egyúttal lényegesen javítják a beteg közérzetét, életminőségét. Mindezekért a lézer egy nagyon hasznos, kiegészítő terápiás eszköz az orvos kezében.

Biológiai hatások
• sejtszaporodás stimulálása
• sejtregeneráció stimulálása
• sejtmebrán-transzport fokozása
• mikrocirkuláció erősítése
• revascularizáció stimulálása
• immunrendszer stimulálása

Klinikai hatások
• fájdalomcsillapítás
• sebgyógyulás gyorsítása
• akut és krónikus gyulladások csökkentése
• ödéma csökkentése
• idegsejt regeneráció/idegstimuláció
• izomfeszülés csökkentése, izomgörcs oldása