Tanfolyamok
Ajánlataink
kapcsolat
Tanfolyamok Ajánlataink Kapcsolat
medlaser dentlaser vetlaser
medlaser dentlaser vetlaser
magyar  /  English
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu Hírlevél 
Tel.: +36 1 203 Mutasd!0001, +36 70 679 Mutasd!8810
keresés
Facebook

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér aneszteziológus szakorvosként dolgozott a Heim Pál Kórházban a gyermek-intenzív osztályon. Amikor harmadik gyermeke megszületett, úgy döntött, több időt szeretne a családdal tölteni. Így amíg otthon volt velük, elvégezte a hagyományos kínai orvoslás tanfolyamot, és a vizsga után akupunktúrával kezdett foglalkozni. Megszerzett tudását szerette volna a gyerekek gyógyításában is kamatoztatni. Az Optikop lágylézer készüléknek köszönhetően ez így is történt. 

Mielőtt rátérünk a konkrét betegségekre és azok kezelési módjára, megtenné, kérem, hogy röviden összefoglalja, mi is az az akupunktúra!
A hagyományos kínai orvoslás gondolatmenetében a csí, az energia kering a meridiánokban kétórás váltással, különböző szervrendszerekhez kapcsolódóan. Hogyha ebben az energetikai keringésben valami torlódás alakul ki, akkor a szervezetünk működése felborul: vagy hiánytüneteket vagy többlettüneteket tapasztalunk, azaz valamilyen betegség-tünet jelentkezik. A kezelés lényege, nagyon leegyszerűsítve, hogy ezeket a torlódásokat megpróbáljuk megszüntetni, tehát visszaterelni az eredeti meridiánba ezt az energiát, hogy ne legyen se többlet-, se hiánytünet. Hogy ezt tűvel végezzük vagy lágylézer készülékkel, nyilvánvalóan attól is függ, hogy a páciens mit szeretne, és attól is, hogy milyen korú, milyen panaszokkal jelenik meg a rendelőben.


Térjünk rá pont erre a témára. Mikor válasszanak a betegek inkább lézer-akupunktúra kezelést a tűs kezelés helyett?

Mielőtt döntést hozunk át kell beszélnünk a pácienssel a tüneteit, a panaszait. Majd elmondom, hogy vagy tűvel tudom kezelni, ami nyilvánvalóan valamilyen fajta érzetet okoz, vagy lézerrel, aminek gyakorlatilag semmilyen kellemetlen fájdalomérzete nincs. Ilyenkor azt is figyelembe kell venni, milyen betegségről van szó, milyen gyakori találkozókra van szükség. A lézer-akupunktúra esetén tudni kell, hogy akut esetben illik kezelni két-három naponta. Amikor jobban van a beteg, ritkíthatjuk a találkozókat. Krónikus esetben elvileg két kezelés elég egy héten. Utána attól függően, hogy hogyan reagál a szervezete, megbeszéljük a továbbiakat. Gyerekek esetében elsősorban lézerrel kezelünk, de nagyon gyakran előfordul, hogy súlyosabb kórképeket tűs kezeléssel, vagy akár fonalbeültetéssel.

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”

Mit kell tudni arról a lágylézer készülékről, amit használ?

Ebben a készülékben benne van a látható piros fényű tartomány, illetve az infra tartomány is. Nagyon sok mindenre tudom használni.

A dobhártya, orrnyálkahártya, szájnyálkahártya és a fekélyes területek kezelésére kötelezően a piros fényt használom. Természetesen megfelelő felszereléssel és védő szemüveggel. Az infrafényt pedig akkor alkalmazom, amikor valóban mélyre kell hatolni. Például, nagyízület kezelésénél.

Jó, hogy mindkettő fény benne van, ez egy szuper készülék. Legalábbis számomra.


Milyen betegségekre használja a lágylézer készüléket?
Gyakorlatilag minden olyan probléma esetén lehet használni, aminél egyébként tűvel kezelnék.  Én nem csak akupunktúrázom a készülékkel, hanem lágylézer-terápiára is használom különböző ízületi bántalmak, és egyéb nagy mozgásszervi panaszok esetén. Először megkezelem az akupunktúrás pontokat, majd megfelelő dózisokkal az esetleges további mozgásszervi problémákat is. Ez lehet: reumatoid artritisz, izomfájdalom, húzódás, zúzódás, bármi olyan sérülés, ami izmokkal, inakkal kapcsolatos és komoly fájdalmat tud okozni.

Migrént is tudunk kezelni vele. Elszomorító, hogy ma már nagyon gyakori a hét-nyolcéves gyermekeknél a migrén. Rossz belegondolni is, mit jelentene egy ilyen korú gyermeket elkezdeni gyógyszerelni. Inkább azt tanácsolom, hozzák lézerkezelésre.


A gyerekeket milyen típusú problémákkal hozzák még kezelésre?
A legbanálisabb betegségektől kezdve a nagyon súlyos kórképekig sok mindent kezeltem már. A leggyakoribb a megfázás, vagy hogy folyik az orruk, hasfájósak, rosszul alszanak. Ezekre mindre lehet lézer-akupunktúrás kezelést alkalmazni. Oltás utáni duzzanatok csökkentésére és fájdalomcsillapításra is nagyon hatásos. A komolyabb kórképeknél, torokfájásnál vagy orrmelléküreg-gyulladás esetén a lézerkészülék kiegészítő elemeit is használom, ezek a tölcsér és a száloptika.

A fülfájás is gyakori. Ez rettenetesen nyomottá és rossz hangulatúvá teszi a gyerekeket. Ezzel a kezeléssel rögtön csökkenteni tudjuk a dobhártya duzzanatot. Nyilvánvalóan nem kerüljük meg a fülészeti vagy egyéb szakvizsgálatot. Szó nincs arról, hogy ilyenkor azt gondoljuk, mindenhez értünk, és mindent megoldunk. Tehát, szakorvosnak látnia kell a gyermeket, de fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre remek a lézer, és adott esetben ki tudjuk kerülni az antibiotikumot. Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni. Én ezt a saját három gyerekemen tapasztaltam.

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”
A felnőtteknél mi a leggyakoribb probléma?
Idős betegeknél nagyon gyakoriak az ízületi elváltozások, a reumatoid arthritis, a csípő kopás vagy csípő artrózis, térdízület és nagyízületek fájdalma. Fiatalabb életkorban gyakrabban előfordulnak a túlterheléssel, túlnyújtással, rossz mozdulattal járó fájdalmak. Például az isiász, a lumbágó, ami már komolyabb problémát is okozhat: gerincsérvet vagy porckorong kiboltosulást, ez pedig úgynevezett ideggyöki fájdalmakat eredményezhet. Ezeket is lehet lézer-akupunktúrával kezelni, illetve a lézer-terápiával ötvözve csökkentjük a fájdalmat és a duzzanatot. A lézerről tudni kell, hogy fokozza a mikrocirkulációt. Azon a területen, ahol lézerfénnyel kezelek, fokozódik a keringés, tehát sokkal jobban odaérnek azok az úgynevezett endogén anyagok is, amik fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító hatásúak. Azonnal csökken a duzzanat, például a sportsérüléseknél, és viszonylag gyorsan érezhető a fájdalomcsillapító hatás is.


Szeretik a betegek a lágylézer készüléket?
Hogyne! Aki bejön és azt mondja, hogy elájul a tűtől, tű fóbiája van, annak nem kezdem bizonygatni, milyen jó lenne, hogyha megszúrhatnám. Ilyenkor elmondom, hogy adott a lézerkezelés, ennek milyen feltételei vannak. Nyilván vannak indikációk, kontraindikációk. Ezeket is természetesen figyelembe kell venni.

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”
Van néhány sikertörténet, gyógyulás, ami nagyon megmaradt önben?
Nagyon sok van! A gyerekeknél például az, ha jönnek egy hasfájós pici babával, aki már aludni sem tud. Lézerrel kezeljük, utána a szülők szólnak, hogy a gyerek két napja nem sír, alszik, és tökéletesen van.

De ilyenek a különböző akut megbetegedések is. Tapasztaltuk mindannyian hogyha a gyerekek lázasak, taknyosak, fáj a fülük, torkuk, akkor nem esznek, isznak, rosszkedvűek, rossz a hangulatuk. Ilyenkor megkezeljük őket, és utána újra nekiállnak enni, inni. Azt gondolom, ez óriási eredmény.

Büszkék vagyunk arra is, hogy nagyon sokszor akupunktúrával, nem feltétlenül csak a lézer-akupunktúrával, babák születésében is tudunk segíteni.

De van olyan betegünk is, akit meggyógyítottunk, tizenöt éve nem láttuk, és egyszer csak jön egy páciens azzal, hogy ez a beteg küldte hozzánk, mert annyira meg volt velünk elégedve. Tehát, nem tudok a huszonegy évből olyan extrát kiemelni, mert hál' Istennek sok van.


Az nagyon jó visszajelzés, hogy újabb betegeket küldenek a régiek!
Igen! Nekem most már a Heim Pál kórházból is küldenek betegeket. Allergiás és migrénes gyerekeket. Nem mindegy, hogy szteroidokkal kezdjük el fújkodni vagy gyógyszerelni őket. Ezeken mind-mind lehet segíteni lézer-akupunktúrával. Nem mondom, hogy teljesen el kell felejteni a gyógyszerelést, mert ez nem lenne etikus és orvosilag sem mondhatom, de az biztos, hogy lehet csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét, és javíthatunk a gyerekek immunstátuszán.


Megragadott, hogy említette, a babák megszületésében is segítenek. Ezt hogyan értette?
A leendő kismamáknak sokszor vannak menstruációs problémáik, lelki eredetű panaszaik, akár infertilisek is lehetnek. Sok sikertelen próbálkozáson túl, vagy ha már „baba-programban” vannak, gyakran akkor is tudunk segítséget nyújtani.  Jó néhány így született babával büszkélkedhetünk!

Dr. Karácsonyi Gyöngyvér: „Nem kevés gyógyszermennyiséget lehet így csökkenteni.”
Doktornő, maradt még valami, amiről nem beszéltünk, de szívesen elmondaná?

Igen! Mostanában elég sokan használnak különböző lézerkészülékeket. Nekem annak idején törvényszerű volt, hogyha én lézerrel kezdek el dolgozni, akkor szeretnék megtudni róla mindent: mire kell figyelnem, hogyan kell használnom, mikor nem alkalmazhatom. Én azt javaslom mindenkinek, aki szeretne ezzel foglalkozni, hogy mindenképpen végezzen tanfolyamot, és csakis azután kezdjen el dolgozni vele.

Nagyon gyakran jönnek a betegek, hogy kapható olyan lézerkészülék, amit otthon is lehet használni. Én mindig elmondom, hogy senkinek nem javaslom, hogy hozzá nem értőként ezt tegye. Ezzel komoly károsodást is tudunk okozni. Nem mindegy, milyen területen, milyen fényű lézert használunk és milyen dózisban, egyáltalán használhatjuk-e az adott problémára. Semmiképpen nem kerülhet szemközelbe! Festékes anyajegyet vagy gyanús dolgot a bőrön, ami melanóma is lehet, tilos kezelni. Ha valakinek daganatos betegsége van, nem végezhetjük a kezelést. Lázas állapotban sem jó alkalmazni. Tehát, nagyon sok fontos dolog van, amit egy lézerkészüléket használónak tudnia kell. Ezért ez a készülék nem laikus kézbe való.

Ez nagyon jó végszó, rendkívül fontos! Köszönöm szépen a beszélgetést!

 

Rizsányi Rózsa

Vissza

Kapcsolat
Ügyfélszolgálat:
+36 1 203 Mutasd!0001,
+36 70 679 Mutasd!8810
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu
Gyógylézer Család Kft.
H-1117 Budapest, Budafoki út 183.
Kérdése van? Írjon nekünk!
Név (kötelező)
E-mail cím (kötelező)
Telefonszám (kötelező)
Tárgy
Üzenet
elküld