Tanfolyamok
Ajánlataink
kapcsolat
Tanfolyamok Ajánlataink Kapcsolat
medlaser dentlaser vetlaser
medlaser dentlaser vetlaser
magyar  /  English
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu Hírlevél 
Tel.: +36 1 203 Mutasd!0001, +36 70 679 Mutasd!8810
keresés
Facebook

A lágylézer-kezelés segíti az állattal való bizalomépítést – interjú dr. Sík Sándor állatorvossal

Dr. Sík Sándor 1980 óta Győrszentivánon él és állatorvosként praktizál. A kilencvenes évek közepén nyitotta meg első kisállat rendelőjét, amelybe 1998-ban bekerült két lágylézer-készülék is. Először fogorvos húgánál látott Optikop pontlézert, aki elsősorban a sebek gyorsabb gyógyítására használta.

Foghúzás után az ember nem szeret sokáig fogatlan lenni. A húgom megpróbálta ezzel a lágylézer-készülékkel felgyorsítani a sebgyógyulást, hogy minél előbb megnyugodjanak a környezeti szövetek, hamarabb lehessen lenyomatot levenni, és minél előbb tudja alkalmazni a megfelelő pótlást. Az időtényező ilyenkor sokat számít. Azt tapasztalta, hogy nagyon jól működik ez a kezelés.” – meséli Sándor.

Egyszer kölcsönadta neki húga a készüléket, hogy próbálja ki az állatokon. Sándor is úgy tapasztalta, hogy jobban gyógyulnak a sebek, mint a korábbi, hagyományos kezeléssel. Utánaolvasott a témának. Felvette a kapcsolatot Tanos Ervin fizikussal, az Optikop lágylézer-készülékek megálmodójával. Két készüléket vásárolt. Az egyik egy kézi, piros fényű pontlézer készülék, ami praktikus, mert hordozható, állattelepre is kivihető. A másik pedig egy hat diódából álló infravörös fényű lézerzuhany. Ez utóbbival nagyobb területet tud lefedni, és mélyebben hat a szövetekben, izmokban. Ezek a készülékek több évtizede működnek, volt pár akkumulátorcsere és karbantartás, de kiváló állapotban vannak ma is.

 A lágylézer-kezelés segíti az állattal való bizalomépítést – interjú dr. Sík Sándor állatorvossal

Az állatoknál nem működik a placebo

Sándor leggyakrabban macskákat és kutyákat kezel lágylézer-készülékkel, de a kezdetektől vannak tapasztalatai a lovak terén is. Lelkesen emlékszik vissza egy ló meglepően gyors gyógyulására:

Az állat egy akadályugrásnál megsérült és csonthártyagyulladást kapott a nagy ütéstől. Az első három napon folyamatosan végeztük a kezeléseket lézerzuhany-készülékkel. Utána ritkábban, mert a lézersugárnak is van olyan hatása, hogy bizonyos mennyiségen felül már nem fog jobban hatni. A ló meglepően gyorsan gyógyult. Látszott, hogy nem sántít már, jobban terhelhető. Az emberrel ellentétben, az állatoknál nem működik a placebo. Ha a lónak vagy a kutyának valami fáj, megmutatja. Náluk nincs félrevezetés.

A lovaknál gyakran használják a lézert sipoly kezelésére is. Ezekre a nehezen gyógyuló sebekre kiváló a piros fényű pontlézer, amihez különböző méretű és alakú kiegészítő elemek is csatlakoztathatóak. Ezekkel könnyeben be lehet jutni az orr vagy a fül nyílásaiba.

A lágylézer-terápia egyik nagyon fontos jellemzője, hogy nem okoz fájdalmat. Kezelés közben beszélünk az állathoz, simogatjuk, és megnyugszik. A második alkalomnál már tudja, hogy nem kell félnie. Ez a lónál különösen fontos, hisz, ha egy idegen odamegy hozzá, és még fájdalmat is okoz neki, képes megrúgni, vagy ehhez hasonlók. A fájdalommentesség segít az állat bizalmának elnyerésében. Azt is nagyon fontos kiemelni, hogy a lágylézer alkalmazása mellett jóval kevesebb kemikáliára van szükség.” – mondja a doktor úr.

 

 A gazdik elképednek, mikor látják az eredményt

A lágylézer-kezelés segíti az állattal való bizalomépítést – interjú dr. Sík Sándor állatorvossalA macskáknál nagyon gyakori probléma a macskakarmolás. A párzási vagy territoriális harcoknál az egyik odasuhint a másiknak kinyújtott körömmel. Ezeknél a szúrt sebeknél mélyre hatolhat a szőr vagy egyéb szennyeződés, a szúrási csatorna bezáródik. Az oda bekerült kórokozó tályogot okoz, ami később kifakad. Miután kiürül, beszárad. Mivel nem volt tisztítva, fertőtlenítve újra megtelik és kifakad. Ha továbbra is így folytatódik, elvékonyodik, elhal a bőr. Ezt altatás után el kell távolítani, majd tisztítani és fertőtleníteni.

Ilyenkor a gazdik marcangolják magukat, hogy miért nem hozták korábban a kis kedvenceket. Ekkor szoktam ajánlani a lágylézer-terápiát, hogy gyorsítsuk a sebgyógyulást. Három egymást követő napon kezeljük, majd háromnaponta. Minimum hat kezelésre van szükség, amire el kell hozni a cicákat. Szívesen jönnek a tulajdonosok, nagyon aktívak, mert elképednek, amikor látják az eredményt. Nem tart hónapokig a sebgyógyulás, nincs kötözés, ecsetelés. Gyorsan és látványosan javul a seb, és beszőrösödik újra a helye. Öröm a gazdinak és az állatnak egyaránt.” – meséli Sándor.

 

A lágylézer-kezeléstől nem kell félni, fájdalommentes

Nagyon sok sikertörténetük van, büszkén osztja meg őket a doktor úr.

Volt egy kutyusuk, aki fennakadt a kerítésen, felsértette a hasát. Utána elkóborolt. Mire előkerült, az elhalt szövetek már zöld színűek voltak rajta, teljesen el voltak fertőzve. Eltávolították a szükséges részeket, és elkezdték a lézeres kezelést.

Ilyen kutyánk még nem volt. Amikor negyedik vagy ötödik alkalommal jött hozzánk, magától felugrott az asztalra, és hanyatt feküdt. Jólesett neki a kezelés, a melegség. Tudta, hogy nem kell félni, mert fájdalommentes a terápia. Több mint egy hónapig hozták hozzánk, és teljesen rendbejött. A kezelés időtartama mindig függ a seb nagyságától és mélységétől. Fontos megemlítenem, hogy ezek a lézerrel kezelt sebek, nem szoktak elfertőződni. Olyanok, mint a szép, friss, rózsaszín hús.”

 A lágylézer-kezelés segíti az állattal való bizalomépítést – interjú dr. Sík Sándor állatorvossal

Ez egyáltalán nem vajákoskodás, tényleg működik

A családi és baráti körből páran már jelentkeztek doktor úrnál lágylézer-kezelésre, hisz látják, hallják az állatokon elért eredményeket.

A feleségénél, aki egyben az asszisztense is, nagyon látványos gyógyulást értek el. Egy fiatal, heves tacskó leharapta az ujja hegyét, még a csontvég is kilátszott. Nem kötözték, csak egy kis saját gyártású „védő hengert” készítettek köré papírból. Miután kezelték lézerrel, gyönyörűen begyógyult, ma már semmi nem látszik rajta.

A lányuknál is meglepő eredményt hozott.  Amikor kislány volt, a testvérével vitatkoztak, kergették egymást, és sajnos nekifutott az üvegajtónak. Lábbal találta el, a sípcsont tájékán V-alakú sérülés képződött, a bőr felgyűrődött.

Volt nagy sírás, mentünk a sebészetre. Azt mondták, varrni kell, és valószínűleg nem fog teljesen letapadni, a V-alak csúcsa el fog halni. Sőt, a bőráültetés is felmerült. Ekkor eldöntöttem, hogy megkezeljük a piros fényű pontlézerrel. Az első három napon négy Joule-lal kezeltük, ezt követően pedig háromnaponta. Amikor legközelebb visszament ellenőrzésre, meglepődtek a sebészeten. Azt mondták neki, nagy szerencséje van, hogy elindult a vérkeringés. Minden rendben lesz.

Sándorék nem árulták el, mi hozta el a javulást. Egyrészt azért, mert a doktor úr humán területen alkalmazta, ami nem a saját kompetenciáján belül van. Másrészt, mert több kollégája is valamiféle okkult tudománynak tartotta a lágylézer-kezelést.

Mi megtapasztaltuk, hogy ez egyáltalán nem vajákoskodás, ez egy teljesen működőképes dolog az állatgyógyászatban is.

 Szerző: Rizsányi Rózsa

Vissza

Kapcsolat
Ügyfélszolgálat:
+36 1 203 Mutasd!0001,
+36 70 679 Mutasd!8810
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu
Gyógylézer Család Kft.
H-1117 Budapest, Budafoki út 183.
Kérdése van? Írjon nekünk!
Név (kötelező)
E-mail cím (kötelező)
Telefonszám (kötelező)
Tárgy
Üzenet
elküld