Tanfolyamok
Ajánlataink
kapcsolat
Tanfolyamok Ajánlataink Kapcsolat
medlaser dentlaser vetlaser
medlaser dentlaser vetlaser
magyar  /  English
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu Hírlevél 
Tel.: +36 1 203 Mutasd!0001, +36 70 679 Mutasd!8810
keresés
Facebook

Halmai Andrea: ”Nálam a lézerterápia első helyen áll a gyógyításban.”

Halmai Andrea, fizioterapeuta több mint harminc éve van a pályán, és bő egy évtizede alkalmaz lézerterápiát a gyógyításban. 

Korábbi munkahelyén, a Mezőkövesdi Rehabilitációs Központban, egy nagyobb pásztázó lézerrel dolgozott. A Mezőkövesdi Kézilabda Club-ban pedig egy nagyteljesítményű kézi lézerkészüléket használ, többnyire akut sportsérülésekre. Ezt azért szereti nagyon, mert bárhová elvihető, és a pontlézerrel sokkal precízebben tud dolgozni. A sportolók akut sérüléseinek kezelésekor újra és újra megcsodálják az azonnali fájdalomcsillapító hatást. Ahogy Andrea összegezte a végeredményt: „Volt fájdalom, nincs fájdalom.”

Nem mindegy hová és mennyit „lövünk”

A kézi lézerkészüléknek köszönhető, hogy Andrea a kézilabda klubba került fizioterapeutaként. A játékosokat kezelte a kórházban, és így derült ki, hogy a Mezőkövesdi Kézilabda Club-nak van kézi lézere. Andrea kérdezte tőlük, hogyan használják. A válasz az volt, hogy beállítják a legnagyobb fokozatra, és így "lőnek" a problémás testrészre, lehetőleg minél többször.

Halmai Andrea: Andrea azonnal sejtette, nem lehet ilyen egyszerű ez a történet. Ha az lenne, nem kéne hozzá szakember. Mondták is a sportolók, előfordult, hogy jobban fájt a kezelés után a sérülés helye, mint előtte.

Nem hagyta annyiban, utánajárt ennek a kérdésnek. A kórházban használt más típusú, pásztázó lézert, ami inkább nagyobb problémás területre és krónikus betegségekre praktikus. Hogy hivatalosan használhassa, el kellett végeznie egy tanfolyamot, így ismerte dr. Horváth Judit könyvét (címe: Lágylézer terápia). Kimásolt belőle egy részt a csapatnak, ami az akut sportsérülésekről szól, hogy tanulmányozzák. A játékosok inkább Andrea kezében érezték biztonságosnak a készüléket. Ő pedig azóta is imádja használni:

"Annyira jó a lézerkezelés, hogy alap lenne minden klubnál egy készülék."

Kicsi a kézi lézer, de erős

Halmai Andrea: Andrea a munkája során a klubban legtöbbször akut sportsérülésekkel találkozik. Leggyakoribbak az izomfájdalmak, zúzódások, rándulások, ficamok, de előfordulhat teniszkönyök is.

Hála a praktikus kézi lézernek, azonnal meg tudja kezelni a játékosokat a pálya szélén, ha kihozzák őket. Ez fontos, hisz minél előbb elkezdik a lézerterápiát, annál hatásosabb.

"Ez a lézer kicsit csalóka. Az ember azt gondolja, ha kicsi a lézer, kicsi a teljesítmény. Pedig nem! Éppen az a nagyszerű ebben a lézerkészülékben, hogy tíz joule dózist is ki tud adni. Ráadásul rövid idő alatt – mondja Andrea, hozzátéve, hogy a hatás azonnali.

"Szó szerint azonnali a hatás. Az akut sérüléseknél a kezelési protokoll is úgy működik, hogy addig kezeljük a fájdalmas testrészt, amíg hatást nem érzékelünk. Itt a szöveti reakció az azonnali javulás, míg a krónikus problémáknál ez teljesen más: a fájdalom fokozódása."

A fény gyógyító ereje

Halmai Andrea: Andrea fizioterapeutaként más eljárásokkal, eszközökkel is dolgozik, van összehasonlítási alapja.

"Nálam a lézerterápia első helyen áll a gyógyításban! – jelenti ki lelkesen. Azért szeretem nagyon, mert én nem vagyok igazán gyógyszerpárti. Azokat az eljárásokat részesítem előnyben, amik mellékhatásmentesek. A lézer pont ilyen, teljesen mellékhatásmentes."

Hozzáteszi, hogy azokat az eljárásokat használja szívesen, amelyek életszerűek, a természetben is jelen vannak. Ezért különösen kedveli a lézerterápiát.

"Arra gondolok, hogy a lézer fényterápia. A fényt pedig évezredek óta használják gyógyításra. A lézerterápia lényege, hogy a szervezet öngyógyító mechanizmusait aktivizálja. A lézerfény hatására azonnal oxigénnel látjuk el a szöveteket, a pH-érték azonnal lúgos irányban tolódik, ezért van az, hogy azonnali fájdalomcsillapító, izomlazító, anyagcsere- és keringésfokozó hatása van."

Éppen ezért Andrea immunrendszer erősítésre is használja a készüléket. Először magán tesztelte. Azóta pedig bátran használja a játékosokon is. Néhány perces lézerkezeléssel stimulálja az akupunktúrás pontokat.

A lézer mentálisan is segít

Andrea azt tapasztalja, hogy lézerkezeléssel nemcsak a játékosok fizikai állapotára lehet hatni.

Halmai Andrea: "A lézerkezelés megengedi, hogy kicsit a sportoló férfiak lelkére is hassunk. Egy jó terapeuta él is ezzel. Az azonnali eredménnyel a sérüléstudatot tudjuk csökkenteni. El lehet mondani kezelés közben, hogy milyen gyorsan javul a helyzet, ez mentálisan sokat segít. A sportolók általában a testükből élnek. Rettenetesen meg tudnak ijedni, mikor jön egy sérülés, és el tudják hagyni magukat, kell a motiváció."

Volt egy eset, amit Andrea soha nem felejt el. Szezon végén, rájátszásban, fontos meccsen, egy nagyon fontos játékos lesérült. Nem monoterápiaként használták a lézert, hanem ultrahanggal és mágnesterápiával, de arra nagyon jó volt, hogy fokozzák a vérkeringést a sérült területen.

"Fáradásos törése volt a játékosnak.  Ez banális sérülésnek tűnik, mégis törik az ötös lábközép csont, mégpedig azért, mert a rossz terhelés miatt csontritkulás alakul ki. Minimum hat hét pihenés várt volna a sportolóra a kezelés nélkül. Így viszont három hét múlva már edzett, a negyedik héten pedig játszott. Számomra hatalmas sikerélmény, hogy a lézerterápiának hála a sportolóink korábban tudnak visszatérni a pályára." - mondja büszkén a fizioterapeuta.

A betegek a lézerkezeléseket szeretik a legjobban

Az állami egészséggondozás keretein belül egy betegre fél óránál több idő nem jut, ezért itt praktikusabb a pásztázó, nagyobb fejű lézer. Az igazi sikertörténet a kórházi munkánál a betegek visszajárásában mutatkozik meg. Itt leginkább kopásokra használják a lézerkészüléket. Általában három héten át tíz-tizenkét kezelést kapnak a betegek, és ezzel fél évre megoldódik a problémájuk.

Halmai Andrea: "A betegek nem buták, érzik, mi használ nekik. Nem véletlen, hogy a lézerkezeléseket szeretik a legjobban. Sokuknak új még a helyzet. Hihetetlen számukra, hogy a lágylézer-terápia ennyire fel tudja gyorsítani a gyógyulást, és még a szedett gyógyszerek mennyisége is csökkenthető." - mondja Andrea.

Nem csak mozgásszervi kezeléseket végeznek lézerrel. Az égés programmal elképesztő gyorsasággal múlnak el az égési sebek és fekélyek.

"Egy derékon alul lebénult lány a lábára tette a laptopját, a hűtő ventilátor sajnos megégette. Egy kétszáz forintos nagyságú égési seb lett a lábán. Nagyon látványos volt a gyógyulása! Náluk a keringés egyébként is le van romolva, de ennek ellenére már az első alkalommal tíz-húsz forint nagyságúra húzta össze a lézer, majd három nap alatt teljesen meggyógyult." - emlékezik vissza Andrea.

Őt maximálisan meggyőzte az elmúlt bő egy évtizednyi tapasztalat. Andrea számára már nélkülözhetetlenek a lézerkészülékek. A gyors és mellékhatásmentes gyógyulás a mai napig lenyűgözi. És van még valami, amiért nagyon szereti a lézerterápiát:

Nagyon szeretem a lézerben, hogy van egy világos és egy sötét reakciója is. Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ez azt jelenti, hogy nem csak addig van hatása a lézerkezelésnek, amíg besugározzuk. Ez az azonnali szöveti reakció, vagyis a lézer világos reakciója. De van sötét reakciója is, mégpedig a két kezelés között. Ilyenkor a szervezet önmagát tudja gyógyítani, hisz a kezelés folyamán az öngyógyító folyamatok aktivizálva lettek. Azt hiszem, ennél többet nem is kell mondanom, a lézer önmagáért beszél!"

Rizsányi Rózsa

 

Vissza

Kapcsolat
Ügyfélszolgálat:
+36 1 203 Mutasd!0001,
+36 70 679 Mutasd!8810
E-mail: ugyfelszolgalat@gyogylezer.hu
Gyógylézer Család Kft.
H-1117 Budapest, Budafoki út 183.
Kérdése van? Írjon nekünk!
Név (kötelező)
E-mail cím (kötelező)
Telefonszám (kötelező)
Tárgy
Üzenet
elküld